Schepenbank 's-Hertogenbosch 1366-1811

inv. 1175-1795

Het schepenprotocol van 's-Hertogenbosch berust, als onderdeel van het oud-rechterlijk archief van de stad 's-Hertogenbosch, in het Stadsarchief aldaar. Het zijn registers van de vrijwillige rechtspraak, vrijwel onafgebroken overgeleverd vanaf 1367 (1365) tot 1811. Deze zogenaamde Bossche Protocollen bevatten de optekening van concepten en minuten van contracten, verleden voor schepenen van 's-Hertogenbosch.
De registratie in het Bosch' Protocol kon plaatsvinden op basis van een kladversie op los papier, of direct in het protocol zelf. Dit geregistreerde concept werd daarna al dan niet gepasseerd voor schepenen.
De protocollen zijn na de restauratie, gezien de slechte materiële staat, niet meer in orginali ter inzage in de studiezaal van het Stadsarchief. Het gehele Bosch' Protocol is voor de onderzoekers raadplaagbaar op microfiche.
Wat betreft het inhoudelijk toegankelijk maken van de protocollen vóór 1500 is baanbrekend werk verricht door F. Smulders. Hij maakte tussen 1954 en 1960 gedetailleerde uitreksels van een aantal akten die zowel op de stad Den Bosch als op de Meierij betrekking hebben. In 1961 starte Smulders op het Rijksarchief, waar de protocollen toen nog berusten, met de indicering van alle akten vanaf 1367 tot 1500 op fiches. Na zijn dood in 1972 rondde Spierings het werk aan deze 'fiches Smulders' af. Het gehele fichesysteem werd tenslotte, met Bossche Protocollen, door het Rijksarchief overgedragen aan het Stadsarchief

Uit:
Het Bosch' Protocol : een praktische handleiding
drs. Geertrui Van Synghel | 's-Hertogenbosch 1993


Onderzoek en verwerking van de gegevens met medewerking van de werkgroep Toponymie (Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch):
Tilly Buyn, Ed Hupkens, Wim Lindemann, Toon Smetsers, Ton Wetzer (adviseur) en Lenie Willekens.