afb. A.F.A.M. Wetzer, 29 maart 2008

Armada

architect: Antony McQuirk
locatie: Hugo de Grootlaan 20-82 / Bordeslaan 53-155, 157-259, 261-363, 365-467

Op een regenachtige dag bezocht de Londense architect Antony McQuirk de bouwlocatie. Een harde wind raasde over het terrein. Af en toe brak de zon door de enorme stapelwolken. Typische Hollandse weerselementen - wind, water en licht - die McQuirk inspireerden tot het ontwerp van Armada.
De ‘vloot’ bestaat uit vijf Tallhouses en vijf Longhouses, allen gelegen aan het water. De gebolde zuidgevels hebben niet alleen een visueel effect. Dankzij de kromming kan de zon diep in de appartementen binnendringen. Bovendien leiden ze de wind naar boven voor een aangenaam klimaat op de grond. De lift en het trappenhuis lijken te fungeren als mast. Ze zijn via een glazen wintertuin gekoppeld aan de individuele appartementen.
Kenmerkend voor de gevels is het gevarieerde gebruik van baksteen en hout, met warme tinten in de kopgevels. Door verschillende toepassing krijgt ieder gebouw een eigen uitstraling. Zonder dat dit ten koste gaat van de eenheid. Banen van vlakke en gekartelde rode bakstenen zorgen voor een extra accent. En het schaduweffect van de kartelranden resulteert in een nog duidelijker banenspel.
wienerberger.nl
Artikelen
2003

Jaap Huisman

De zilvervloot van 's-Hertogenbosch
Socrety Quarterly (2003/2004) 25