Moliusstraat 18
Beschrijving
Algemeen:
Deze voormalige kleuterschool werd in 1931 opgericht door de ‘Vereeniging tot oprichting en instandhouding eener Protestansche school’. Het gebouw heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit twee bouwdelen. Het eenlaags bouwdeel onder plat dak dat op de straat georiënteerd is, is als het ware in het tweede bouwdeel, eenlaags onder schilddak, geschoven. In dit tweede bouwdeel bevinden zich de leslokalen. Het schilddak is gedekt met gesmoorde verbeterde hollandse pannen.
Voorgevel:
De voorgevel van het pand is met rode stenen in Noords verband gemetseld. De plint bestaat uit mat- rode op de kant geplaatste bakstenen in halfsteensverband. De gevel is gedecoreerd met acht verticale stroken metselwerk in zwarte baksteen. Links in de gevel bevindt zich een portiek onder betonnen lateiconstructie met daarin de oorspronkelijke dubbele voordeur. Het deurkozijn is voorzien van hardstenen neuten. Ter rechterzijde van de portiek bevonden zich van oorsprong negen stalen vensters met stalen, drieruits ramen. Vier van deze vensters zijn verdwenen om plaats te maken voor grote kunststof kozijnen. In slechts één venster is het oorspronkelijke valraam behouden gebleven. Al de vensters zijn voorzien van keramische raamdorpelstenen. Onder het venster uiterst links is een gevelsteen ingemetseld. Op de steen is te lezen dat “de eerste steen is gelegd op 23 oct 1931 door J.M. Verhagen oud-voorzitter”. Aan de bovenzijde is de gevel voorzien van een laag zwarte strekken.
Linkerzijgevel:
De linkerzijgevel is een gemeenschappelijke gevel met het buurpand Moliusstraat 16. De gevel is geheel uit zicht.
Rechterzijgevel:
De rechterzijgevel is met rode bakstenen in Noords verband gemetseld. De in donkere stenen uitgevoerde plint is eveneens in dit verband gemetseld. De beide klaslokalen achter het rechterdeel van de zijgevel zijn elk voorzien van drie grote vensteropeningen. Deze vensteropeningen hebben een vernieuwd onderraam dat terugligt in het gevelvlak en een groot, vernieuwd bovenraam in het gevelvlak. Beide vensters worden gescheiden door een hardstenen latei. Ter linkerzijde van de lokalen is de gevel voorzien van een buitenwerkse schoorsteen. Het eenlaags bouwdeel dat als het ware in het bouwdeel met de leslokalen geschoven is, bevat een deur een twee stalen vensters met de oorspronkelijke stalen, drieruits ramen. De vensteropeningen hebben keramische raamdorpelstenen. De opgedek-
| 1 |
te deur is gevat in een deurkozijn op hardstenen neuten. De deuropening is voorzien van een halfronde steens rondboog. De aanzetten zijn geaccentueerd met twee gesinterde stenen. In het muurwerk is met gesinterde stenen een verticale indeling aangebracht, identiek aan de voorgevel. De gevel wordt afgesloten door een laag gesinterde strekken. Het dakschild op het rechterdeel heeft twee dakkapellen onder plat dak. De kapellen zijn voorzien van een drieruits venster.
Achtergevel:
De achtergevel is een gemeenschappelijke gevel met buurpand Taxandriaplein 1a.
Interieur:
Het interieur maakt geen deel uit van de verkenning.
Redengevende omschrijving
De voormalige kleuterschool heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de karakteristieke bouwmassa alsmede om het ensemble. Van bouw- en historische betekenis zijn de bouwtechniek en de elementen in het exterieur. Het gebouw heeft een sociaal historische waarde en is representatief voor de ontwikkeling van de wijk De Muntel in de jaren twintig van de twintigste eeuw.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0223
kadastrale aanduiding: C-3455
datum verkenning: 20 november 2003
fotografie: A.G. Oldenmenger
veldwerk: A.K. Hemmes en A.G. Oldenmenger
tekst rapportage: A.G. Oldenmenger