afb.

Slot Haverleij

architect: diversen
locatie: Haverleij, Oberon

Van buiten oogt Slot Haverleij als een robuuste facade; een massief en symmetrisch bouwwerk met op de hoeken kenmerkende torens en fortressen. Helemaal uitgevoerd in een mooie warme roodbruine baksteen. De ligging is mooi: midden in het landschap, maar hoger dan de directe omgeving omdat het op een talud ligt. Hierdoor verrijst het Slot als een eenheid uit het landschap. Deze wat hogere ligging werpt ook aan de binnenzijde van het Slot haar vruchten af: een weids uitzicht is gegarandeerd.
De binnenzijde van Slot Haverleij is verrassend. Wanneer u eenmaal de toegangspoorten door bent, betreedt u een geheel eigen wereld. Een ontmoetingsplek met sfeervolle straatjes en pleintjes. Met een grote variatie in typen woningen en appartementen: van mooie hof-, plein- en muurwoningen tot schitterende appartementen in de poortgebouwen en fortressen. Deze variatie in woningen heeft alles te maken met de verschillende architecten die een deel van het plan hebben ontworpen. Uiteraard onder supervisie van de stedenbouwkundige Sjoerd Soeters en landschapsarchitect Paul van Beek. Zodat er wel een duidelijke eenheid in stijl gehandhaafd blijft.
Haverleij B.V., een samenwerkingsverband van gemeente 's-Hertogenbosch, Heijmans Vastgoed en Bouwfonds
Afbeeldingen

Onbekend
     
Artikelen
2012

‘Daliënwaerd toch het minste kasteel’

De eerste bewoners betrokken in 2002 de Haverleij. Terugkijkend wonen er meer kinderen dan verwacht. De gemeente is tevreden. Alleen Daliënwaerd valt tegen.
Jorg Leijten | Brabants Dagblad zaterdag 30 juni 2012 | 34